port-big-6

İsmail KANDEMİR
ile Bilgi Rotası

Bu haftaki Bilgi Rotası etkinliğimizde konumuz BOSIET Sertifikası ve Eğitimi. Ülkemizde OPITO onaylı ilk eğitim tedarikçi firması olan İTÜNOVA TTO’nun sağladığı, petrol ve doğalgaz endüstrisine yönelik emniyet ve acil durum eğitimleri olan BOSIET, FOET ve HUET hakkında soruların cevaplanacağı etkinliğimizde konuğumuz, okulumuzun Öğretim Görevlisi ve BOSIET eğitmeni İsmail KANDEMİR bizlerle birlikteydi. Moderatörlüğünü ise okulumuzun 2. sınıf makine bölümü öğrencisi Yetkin AKBABA üstlendi.

“İTÜ Denizcilik Fakültesinde öğretim görevlisiyim. Şu anda yüksek lisansım ve doktoram deniz ulaştırmada devam ediyor. Doktora çalışmalarım daha çok BOSIET, FOET ve HUET konularında devam ediyor. Ayrıca BOSIET VE FOET eğitimlerinde eğitmenlik yapıyorum.”

“Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı ülkemiz için çok kıymetli bir yatırım yaptı, BOSIET eğitimini ülkemizde de verilmesini sağladı. Bu eğitimi bize anlatabilir misiniz?”

  “Kısaca tarihçesinden bahsedeyim. 2018 civarında başladı aslında Prof. Dr. Oğuz Salim SÖĞÜT, Prof. Dr. Metin ÇELİK, Dr. Öğr. Kadir ÇİÇEK önderliğinde başladı. Uzun bir hazırlık süreci vardı ve kuruluma başlandı. Daha sonra akreditasyon süreci başladı bu süreç çok yoğun bir süreçti çünkü İskoçya’dan bu işin merkezinden denetleniyorsunuz. Ufacık hataları bile uygunsuzluk yazıyorlardı. 1.5 Sene akreditasyon süreciyle uğraştık. Bu arada proje YÖK Üstün Başarı ödülü aldı. Ödül Cumhurbaşkanı tarafından İTÜ Rektörüne takdim edildi. Dışa bağımlılığı engelleyici bir adımdı bu proje. En yakın alabileceğiniz ülkeler Ukrayna, Azerbaycan gibi ülkeler.”

“OPITO akreditasyonu tam olarak nedir bu akreditasyona ne katıyor bu eğitime?”

“Denizcilik eğitimlerinde uluslararası her türlü gemide çalışabilme kapasitesine sahip oluyorsunuz bunların birer akreditasyonu oluyor. OPITO denen şey de bu işleri koordine ediyor. Hem eğitim hem diğer işleri koordine edip, biz bu işleri denetleyip onayı verdikten sonra bu kurum bu eğitimi verebilir diyor. Her şeyi ile OPITO’ya bağlıyız bu nedenle ortak dil İngilizce olunca eğitimler de İngilizce oluyor. Bu yüzden eğitimleri yerelleştirme yapamıyoruz. İlerleyen zamanlarda yapılabilir. Hatta benim çalışmalarımdan biri bunu yapmak.”

 “SEFTEC firmasından danışmanlık alınıyormuş bu danışmanlık süreci nasıl işliyor ve neden gerekli?”

“Türkiye’de ilk defa yapılan bir iş bu bundan önce nasıl bir sistem olduğunu biz de bilmiyorduk. Sadece denizcilik eğitimlerini biliyorduk. Offshore’un nasıl bir şey olduğunu öğrenmek zor oldu bu konuda yardımları oldu hatta şu anda kullandığımız HUET kendi patentli olan bir sistem kendi kurulumlarını yaptılar bizlere de eğitimlerini verdiler.”

“Mezun olmadan bu eğitimlere erişebilecek miyiz?”

“TPO personeline hizmet verebiliyoruz. Belli bir süre sonra pandemiden sonra sizler için avantaja dönüşebilecek. STCW belgelerinizi aldıktan sonra 1 günde bu BOSİET sertifikasını alabilme imkanınız olacaktı. Şimdi pandemiyle dijital BOSIET çıktı. 3 günde olan eğitim 1 güne indi böylece. Bu sertifikanın ayrıca 4 yıl geçerlilik süresi vardır. Bu eğitim minimum bir eğitimdir yani offshorea helikopterle gidecek bütün mürettebat için gereklidir.”

“Bu eğitim Türkiye şartlarına göre pahalı bir eğitim sayılabilir. Öğrencilere bir yardım olabilir mi?”

“Biz biraz işin dışında kalıyoruz çünkü görevlendirme ile veriyoruz bizler bu eğitimi üzerimize bir görev düşerse bu konuda seve seve yapacağımızı da belirtmek isterim.”

“Doğalgaz ve petrol platformlarında gemide yaşanmayıp buralarda yaşanan kazalara örnek verebilir misiniz?”

“Aslında benziyor gemide yaşanan kazalara ekstra şöyle farkları olabiliyor. Kuyu açıyorsunuz kuyu açarken basınç çok fazla artması gibi kazalar var. Şöyle bir şey var platformda kaza oldu size en yakın kurtarıcının gelmesi 4-5 saat sürebiliyor.”

“Özellikle Avrupa’da denizdeki akıntılardan yararlanılarak denizin içine bazı yapılar yerleştiriliyor, nükleer tribünler gibi yapılar kuruluyor. Bu çalışmaları yapan kişiler için de bu sertifikalara ihtiyaç duyuluyor mu?”

“Helikopter ile bir yere seyahat ediyorsanız bu belgeleri almalısınız. Ufak tefek farklılıklar olabiliyor, bunları OPITO merkezli yerlerden alabilirsiniz.”

Chatten gelen hemen hemen benzer bazı sorular da cevaplandırıldıktan sonra Öğr. Gör. İsmail KANDEMİR görsel anlatımlarıyla bu eğitimi tanıttı. Gerekli olan ekipmanları da bizlere gösterdikten sonra STCW sertifikaları ile benzer yönlerinden bahsetti. Bu eğitimlerin nasıl uygulandığını detaylı bir şekilde aktardıktan sonra bu gibi eğitimleri almanın her zaman bir avantaj olduğunu ve cebimizde bulunması gerektiğini, bir fırsat çıkması durumunda direkt olarak değerlendirebileceğimizi aktararak etkinliğimizi sonlandırdı.

Kulübümüzün Başkan Yardımcısı Can Tonguç, böyle bir etkinliğe katıldığı değerli vaktini bizlere ayırdığı için teşekkürlerini hocamıza ileterek oturumumuzu sonlandırdı.


İÇERİK DETAYLARI

  • İçerik Adı: İsmail KANDEMİR
    ile Bilgi Rotası
  • Etiketler:
  • Kategorisi:
  • Yazan ve Tarih: 30 Nisan 2021